Natuurcongres 2025

Save the date! Werken aan het herstel van de prachtige natuur die Nederland rijk is. Het is een belangrijke, maar tegelijkertijd ook zeer uitdagende opgave waar we voor staan. Deze opgave staat centraal tijdens het tweede Natuurcongres ‘Samenwerken aan natuurherstel’, dat dit jaar op 4 november 2025 wordt gehouden. Het congres is interessant voor natuur- […]
Werkprotocol konijnen uitzetten voor populatieherstel

Sprekers Jasja Dekker Véronique van Meurs, Noordhollands Duinreservaat Myrthe Fonck, Noordhollands Duinreservaat Het uitzetten van konijnen in de duinen is erg actueel. Op veel plekken zijn beheerders hier mee bezig of dit van plan. Tegelijkertijd leven er bij beheerders veel vragen wat wel en niet werkt. Tijdens deze Veldbijeenkomst krijg je praktische uitleg over het vangen […]
Maaistrategieën voor insectvriendelijk maaibeheer

“Insectvriendelijk maaibeheer helpt biodiversiteit te behouden door slimme maaistrategieën. Lees over de impact van maaien op insecten en ontdek duurzame beheeropties zoals gefaseerd maaien en diervriendelijke machines.”
Insectvriendelijk maaibeheer

Sprekers Koen Verhoogt (Vlinderstichting) Michiel Wallis de Vries (Vlinderstichting) Jochem Sloothaak (Brabants Landschap) De voortdurende uitdagingen van stikstofdepositie eisen een vernieuwde aanpak voor het beheer van graslanden. Om de biodiversiteit en de kwaliteit van onze graslandhabitats te behouden, is het noodzakelijk om regelmatig maaibeheer toe te passen. Deze ingreep heeft echter zowel directe als indirecte gevolgen […]
Meer vogels op natuurakkers
In het natuurbeheer zien we steeds vaker kruiden- en faunarijke akkers. Daarbij gaat de nodige aandacht naar de akkerplanten, maar de akkers zijn natuurlijk ook een belangrijk habitat voor vogels. Met welke maatregelen kunnen we ervoor zorgen dat de akkers extra aantrekkingskracht voor akkervogels krijgen? Veel van akkers afhankelijke soorten staan op de Rode Lijst. […]
Herstel konijnenpopulaties

De dynamiek in de kustduinen neemt af. Vroeger had de zee grip op het duin. Stuivend zand en overstromingen zorgden voor een bewegend landschap. Om ons land te beschermen maakten we onze duinen hoog en stevig. De invloed van de zee nam hierdoor af. Daarnaast zorgt neerslag van stikstof uit de lucht voor een toename […]
Begrazingsbeheer in relatie tot herstel van faunagemeenschappen in de duinen – 1e fase

Dit onderzoek toont aan dat begrazing verruiging van duinen tegengaat, konijnenpopulaties stimuleert en biodiversiteit bevordert. Effecten variëren sterk per begrazingsvorm; maatwerk is cruciaal. Broedvogels van open duin ondervinden vaak negatieve impact, wat gericht beheer vereist.
Factoren die de overleving van weidevogelkuikens beïnvloeden

Het rapport onderzoekt factoren die de overleving van weidevogelkuikens beïnvloeden, waaronder geboortegewicht, weersomstandigheden, graslandbeheer en verplaatsingen.
Effectgerichte maatregelen: vergeet de fauna niet!

Dit document geeft een uiteenzetting over de complexiteit van natuurbeheer, met speciale aandacht voor het evenwicht tussen flora en fauna.
Effectiviteit van regeling Effectgerichte Maatregelen voor Rode-lijstsoorten

Evaluatie van de effectgerichte maatregelen (EGM) toont positieve resultaten voor flora en fauna. Ontdek de impact op Rode-lijstsoorten, effectieve herstelmaatregelen en aanbevelingen voor toekomstig natuurbeheer.
Kansen voor fauna in natuurbeheer

Deze brochure biedt natuurbeheerders praktische handvatten om de leefomgeving van fauna te verbeteren aan de hand van de vier V’s: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en
Verplaatsing. Waar eerdere maatregelen vooral op bodem en planten gericht waren, blijkt nu dat fauna specifieke aanpassingen vraagt, zoals het creëren van microhabitats en gradiënten. Beheerders worden geïnspireerd om bedreigingen vroegtijdig te signaleren en kansen te benutten.
Fauna

Onze themapagina’s bieden praktische kennis over het behoud en herstel van fauna. Centraal staan dynamiek, landschapsmozaïeken en de cruciale “vier V’s”: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Verplaatsing. Laat je inspireren door inzichten en oplossingen die biodiversiteit versterken en de rol van fauna in ecosystemen veiligstellen.
Kustbroedvogels in Nederland

Deze brochure biedt inzicht in het inrichten en beheren van broedhabitats voor kustbroedvogels in Nederland. Gericht op terreinbeheerders en beleidsmakers, behandelt het duurzame en effectieve maatregelen voor natuurherstel, met speciale aandacht voor factoren als habitatdynamiek, predatie en menselijke verstoring.
Leven in dood hout

Kennisuur over waarom dood hout belangrijk is voor de biodiversiteit en hoe kevers ons kunnen helpen de kwaliteit van dood hout beter meetbaar te maken.
Broedhabitat Kluut Provincie Zuid-Holland

De Provincie Zuid-Holland wil het broedsucces van de kluut verbeteren. Adviezen omvatten het creëren van kleine kolonies, aanleg van kale eilandjes ter bescherming tegen predatoren, stroomrasters, en goed onderhoud van nestlocaties met geschikte foerageergebieden en waterpeilbeheer.
Kieviten in Nederlandse graslanden – verdieping op basis van zendergegevens in 2022 en 2023

De Kievit, een typische weidevogel, staat onder druk door afname in de broedpopulatie, voornamelijk door lage kuikenoverleving. Recent onderzoek in 2022, ondersteund door GPS-gegevens, biedt inzicht in de opgroeihabitat en het effect van omgevingsfactoren op het vogelbeheer.
Veranderingen in de voedselkwaliteit voor herbivore dieren

Dit onderzoek richt zich op de impact van stikstofdepositie op de voedselkwaliteit van vegetatie in verschillende ecosystemen en de gevolgen daarvan voor herbivoren. Het onderzoekt veranderingen in voedingsstoffen, bodemrelaties, en ecosysteemresponsen op verhoogde stikstofniveaus, met als doel beheerstrategieën te ontwikkelen.
Stikstof als mogelijke oorzaak van contrasterende aantalstrends bij insectivore vogels van droge bossen en heide

Verhoogde stikstofdepositie beïnvloedt insectivore broedvogels in droge bossen en heide door verzuring en vermesting, wat dichtheid en trends beïnvloedt. Vooral bodemeigenschappen zijn bepalend. Kalktekort en prooiaanbod spelen een rol; herstelmaatregelen kunnen soorten-specifieke reacties verklaren.
Kustbroedvogelbiotopen

Dit rapport biedt een overzicht van effectieve en duurzame maatregelen voor het beheer en de inrichting van broedgebieden voor kustbroedvogels. Het richt zich op het behouden van natuurlijke dynamiek, optimalisatie van waterpeil, en aanvullende maatregelen zoals predatorenbestrijding.
Poster Faunavriendelijk maaibeheer in natuurgebieden

Deze poster bevat tips en praktische adviezen hoe je faunavriendelijk maaibeheer in natuurgebieden kunt toepassen.
Maaien tegen de klippen op

Lopend onderzoek naar maaibeheer in graslanden, dat zich richt zich op de balans tussen stikstofoverschotten en de impact op ongewervelden. Het doel is om effectieve maaistrategieën te ontwikkelen, rekening houdend met zowel ecologische effecten als floradoelstellingen, inclusief de evaluatie van nieuwe maaimachines.
Stikstof en gradienten laagveenmoeras ongewervelden

Het onderzoek analyseert de impact van stikstofdepositie en ruimtelijke gradiënten op insectenpopulaties in laagveenmoerassen. Het doel is om het effect van stikstof op ongewervelden te begrijpen en betere beheermethoden te ontwikkelen voor het behoud van deze soorten.
Systeemherstel heuvelland

Het onderzoek richt zich op het verbeteren van het ecologische systeem in het Heuvelland door zowel binnen als buiten Natura 2000-gebieden de natuur te versterken. Door een afwegingskader te ontwikkelen, worden maatregelen voor herstel van grondwaterafhankelijke habitats gebalanceerd met behoud van macrofauna.
Achteruitgang van kenmerkende diersoorten in vennen

De achteruitgang van kenmerkende diersoorten in vennen, zoals libellen, waterwantsen en waterkevers, ondanks verbeterde habitatkwaliteit, vereist aangepast beheer. Dit onderzoek richt zich op het identificeren van oorzaken en benodigde maatregelen om deze bedreigde soorten te beschermen en herstellen.