Natuurcongres 2025

Save the date! Werken aan het herstel van de prachtige natuur die Nederland rijk is. Het is een belangrijke, maar tegelijkertijd ook zeer uitdagende opgave waar we voor staan. Deze opgave staat centraal tijdens het tweede Natuurcongres ‘Samenwerken aan natuurherstel’, dat dit jaar op 4 november 2025 wordt gehouden. Het congres is interessant voor natuur- […]

Exoten in het duingebied

Sprekers Dick Groenendijk (PWN) Marielle van Riel (Stichting Bargerveen) Gerard Oostermeijer (Science4Nature) Ondanks vele lokale pogingen om ze te verwijderen blijven invasieve exoten als bezemkruiskruid, rimpelroos, Amerikaanse vogelkers, cotoneaster en mahonie in de drogere habitats van het hele Nederlandse duingebied oprukken. Kleinschalige bestrijding en traditioneel beheer hebben op termijn weinig effect: soorten keren vaak zeer […]

De ene braam is de andere niet

OBN Kennisuur Bramen

In dit OBN Kennisuur vertelt Rienk-Jan Bijlsma van Wageningen UR over de soortenrijkdom en de ecologie van de diverse soorten bramen in het landschap. Daarbij gaat hij ook in op hoe je braamsoorten en ‘verbraming’ kan gebruiken als indicatoren voor goede en minder goede natuurkwaliteit, wat de oorzaken zijn van bramendominanties en wat je kan doen als bramen een probleem vormen. 

Invasieve exoten

Invasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren of micro-organismen die via menselijk handelen in Nederland terechtkomen en zich explosief uitbreiden. Dit kan schadelijk zijn voor inheemse soorten, ecosystemen, volksgezondheid en economie. Tegelijkertijd bieden sommige soorten nieuwe kansen. Slim beheer en preventie zijn cruciaal om biodiversiteit te beschermen.

Stimulering jonge verlanding tot nieuwe trilvenen: Biobouwers en vraat

Cover OBN rapport Biobouwers en vraat

Trilvenen in Nederlandse laagvenen verdwijnen door successie en moeizame verlanding. Onderzoek toont aan dat vraat door rivierkreeften en watervogels, suboptimale condities en gebrek aan biobouwers belemmerend werken. Aanbevolen maatregelen zijn afrastering, biobouwers inbrengen, ecosysteemaanpak en zorgvuldig maaibeheer.

Invasieve exoten in Nederlandse rivieren

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek naar invasieve exoten in Nederlandse rivieren richt zich op het vergroten van systeemweerbaarheid. Het doel is om kwetsbaarheden in riviersystemen te identificeren en op basis daarvan inrichtingsadviezen te ontwikkelen voor duurzame bestrijding en preventie van invasieve soorten.

Bestrijding van dijkviltbraam in Zeeland

Dijkviltbraam, een invasieve soort in Nederland, groeit snel en vormt grote struiken. Intensief maaien en begrazing zijn effectief maar vaak onvoldoende. Andere methoden zoals branden of chemische bestrijding zijn lastig. Effectieve controle vereist hoge kosten en extra financiering.

Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

Cover OBN brochure Bramenland

Nederland heeft meer dan 200 bramensoorten, die bijdragen aan de biodiversiteit en karakteristieke landschappen. Ondanks dat bramen soms negatief worden gezien in de stikstofdiscussie, spelen ze een belangrijke rol in natuurbeheer. De brochure benadrukt hun ecologische waarde en gebruik als indicatoren.

Monitoring vennenflora 2023

In 2023 werd de effectmonitoring van venherstelmaatregelen herhaald. Positieve veranderingen zoals afname van verzuring en toename van plantensoorten bleven deels behouden. Negatieve trends zijn onder andere vermesting door watervogels en achteruitgang van pioniersoorten op de oevers. Exoten als watercrassula en knikkende schroeforchis werden waargenomen.

Robuuste en weerbare laagveensystemen tegen uitheemse rivierkreeft

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek richt zich op het verbeteren van laagveensystemen tegen de schade door uitheemse rivierkreeften. Deze kreeften verstoren ecosystemen en verslechteren waterkwaliteit. Doel is het identificeren van factoren die deze systemen minder kwetsbaar maken en effectieve beheermaatregelen ontwikkelen.

Omgaan met invasieve exoten in de droge duinen

Cover Omgaan met invasieve exoten in de duinen

Het onderzoek richt zich op de aanpak van invasieve exoten in Nederlandse droge duinen, zoals Bezemkruiskruid en Amerikaanse vogelkers. Het doel is om vast te stellen hoe deze exoten de biodiversiteit beïnvloeden en effectieve bestrijdingsmethoden te ontwikkelen.

Monitoring van zonnebaarsbeheer – wegvangen en introductie van snoeken

Zonnebaarzen veroorzaken schade in Nederlandse natuur, vooral in stilstaande wateren. Snoekintroductie helpt de populatie stabiliseren, maar herstelt inheemse fauna slechts gedeeltelijk door droogte. De effectiviteit van snoeken als bestrijdingsmiddel is onduidelijk, vooral voor amfibieën. Andere maatregelen zijn soms nodig.

Systeemgerichte bestrijding van watercrassula

Watercrassula (Crassula helmsii), een invasieve soort uit Australië, bedreigt inheemse plantensoorten in natuurgebieden. Onderzoek toont aan dat beperking van nutriënten en concurrentie met inheemse soorten effectief kan zijn. Beheermaatregelen omvatten het minimaliseren van bemesting en bevorderen van inheemse vegetatie.