Natuurcongres 2025

Save the date! Werken aan het herstel van de prachtige natuur die Nederland rijk is. Het is een belangrijke, maar tegelijkertijd ook zeer uitdagende opgave waar we voor staan. Deze opgave staat centraal tijdens het tweede Natuurcongres ‘Samenwerken aan natuurherstel’, dat dit jaar op 4 november 2025 wordt gehouden. Het congres is interessant voor natuur- […]

Klimaateffecten op riviernatuur

Dat klimaatverandering invloed heeft op de afvoer in onze rivieren is al langer duidelijk. Hierbij krijgt vooral het toenemende risico op overstromingen veel aandacht. Met programma’s als Ruimte voor de rivier en de aanleg van klimaatbuffers wordt daarop ingespeeld. Minder belicht zijn de ecologische effecten van klimaatverandering in en langs de rivieren. Dit beknopte beheeradvies geeft een samenvatting van de effecten, en biedt handvatten voor mitigerende maatregelen.

Klimaateffecten op riviernatuur

Cover 2020-121 riviernatuur_s

Duurzaam rivierbeheer vereist een holistische benadering met ecologische monitoring, habitatherstel, flexibel waterpeilbeheer, samenwerking met lokale gemeenschappen, educatie, en innovatieve technologieën zoals GIS. Adaptief beheer is cruciaal om de ecologische veerkracht en biodiversiteit te behouden.

Mega suppleties zeewaartse duinontwikkeling

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op de impact van mega-suppleties en zeewaartse duinontwikkeling op de duinnatuur, met aandacht voor kustlijnbeheer, ecologische effecten, en de vorming van nieuwe duinnatuur. Het onderzoekt hoe kustuitbouw kan bijdragen aan natuurherstel en waterveiligheid.

Ruimte voor zand

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op het herstellen van natuurlijke processen in kustlandschappen, die bedreigd worden door menselijke activiteiten en klimaatverandering. Het doel is een beheerstrategie te ontwikkelen die natuurlijke dynamiek combineert met kustveiligheid en andere functies, essentieel voor biodiversiteit en duurzaamheid.

De kennis van het lage land

Ontdek de unieke natuurwaarden van Nederland in het laagveen- en zeekleilandschap. De OBN-brochure biedt inzichten en praktische adviezen voor beheer en behoud van deze kwetsbare ecosystemen, essentieel voor biodiversiteit en duurzaamheid. Voor beleidsmakers, beheerders en natuurliefhebbers.

Droogte ingrijpend voor natuur in hoog Nederland

In deze brochure van OBN wordt de toenemende impact van langdurige droogte op de natuur in de hoge zandgronden van Nederland besproken. De brochure biedt een gedetailleerde analyse van deze problematiek, de gevolgen voor biodiversiteit en levensgemeenschappen, en de veranderingen in bodem- en waterchemie.

Duurzaam herstel Hoogveenlandschappen

Duurzaam hoogveenherstel richt zich op behoud en verbetering van hoogveenkernen en hun overgangszones. Het succes hangt af van veenmosgroei, hydrologische stabiliteit, en effectieve bufferzones. Monitoring van waterkwaliteit en vegetatie is essentieel voor het volgen van herstel en ecosysteemdiensten.