Natuurcongres 2025

Save the date! Werken aan het herstel van de prachtige natuur die Nederland rijk is. Het is een belangrijke, maar tegelijkertijd ook zeer uitdagende opgave waar we voor staan. Deze opgave staat centraal tijdens het tweede Natuurcongres ‘Samenwerken aan natuurherstel’, dat dit jaar op 4 november 2025 wordt gehouden. Het congres is interessant voor natuur- […]
Maaistrategieën voor insectvriendelijk maaibeheer

“Insectvriendelijk maaibeheer helpt biodiversiteit te behouden door slimme maaistrategieën. Lees over de impact van maaien op insecten en ontdek duurzame beheeropties zoals gefaseerd maaien en diervriendelijke machines.”
Insectvriendelijk maaibeheer

Sprekers Koen Verhoogt (Vlinderstichting) Michiel Wallis de Vries (Vlinderstichting) Jochem Sloothaak (Brabants Landschap) De voortdurende uitdagingen van stikstofdepositie eisen een vernieuwde aanpak voor het beheer van graslanden. Om de biodiversiteit en de kwaliteit van onze graslandhabitats te behouden, is het noodzakelijk om regelmatig maaibeheer toe te passen. Deze ingreep heeft echter zowel directe als indirecte gevolgen […]
Heuvellandschap

Dit landschapstype komt alleen voor in Zuid-Limburg, waar een hoog plateau is doorsneden door rivieren en beken en hoogteverschillen worden overbrugd door geleidelijke gradiënten, rivierterrassen en steilranden. Het landschap is deels open, deels meer besloten door de aanwezigheid van veel houtige elementen. Het heuvelland is door tektoniek opgeheven, waarna rivieren en beken zich hebben ingesneden […]
Vogelakkers

Vogelakkers, onderdeel van ANLb-maatregelen, bevorderen biodiversiteit door geschikte leefgebieden voor vogels, insecten en muizen te bieden. Het beheer vereist specifieke stappen en maatregelen, zoals onderzocht in een OBN Natuurkennis-studie. Adviezen voor optimaal beheer zijn in deze folder samengevat.
A11.03 Open grasland voor overwinterende vogels

Dit beheertype bestaat uit open, kort en voedselrijk grasland welke dient als foerageergebied voor ganzen, zwanen en eenden. Over het algemeen wordt het grasland intensief beheerd, gemaaid en bemest. Het is van belang dat het grasland kort is bij het ingaan van de winter.
A11.02 Weidevogelland met riet of opgaande begroeiing

Dit beheertype is vooral gericht op weidevogels die min of meer tolerant zijn voor opgaande begroeiing in de vorm van bijvoorbeeld bomenrijen en/of een combinatie van riet, natuurvriendelijke oevers en nat grasland nodig hebben. Dit beheertype is vergelijkbaar met beheertype A11.01, met als verschil dat, naast structuur- en kruidenrijk grasland, ook bouwlandpercelen (aardappels, bieten, mais), riet en/of opgaande landschapselementen in zekere mate aanwezig kunnen zijn.
A11.01 Weidevogelgrasland in open landschap

In dit beheertype weidevogelgrasland komen vooral ook de weidevogels voor van natte en kruidenrijke graslanden die slecht tegen verstorende elementen (riet, bomen, bebouwing, etc.) kunnen. Goede weidevogelgraslanden worden gekenmerkt door een open karakter, structuur-, bloem- en kruidenrijk grasland, een mozaïek van diverse vormen van graslandbeheer en het voorkomen en soorten als grutto, tureluur, zomertaling en slobeend.
Natuurinclusieve landbouw

Samenvatting – Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque maximus felis elit, et eleifend elit rutrum vel. Vestibulum eget urna elit. Duis ullamcorper dapibus felis nec lobortis. Praesent in ligula sed nisl gravida molestie sed vel ex.
Hoe kan natuurinclusieve landbouw bijdragen aan de ecologische opgave van PAGW in het rivierengebied?

Dit onderzoek behandelt ecologische randvoorwaarden voor natuurinclusieve landbouw in het rivierengebied, met kansen voor extensieve begrazing, natte teelten zoals lisdodde en wilgengrienden. Innovatie en onderzoek zijn nodig voor verdere ontwikkeling, inclusief de integratie van landbouw met recreatie en passende pachtconstructies.
Ecologie en beheer van droge dooradering

Deze brochure biedt een gids voor het beheer van landschapselementen zoals houtwallen en heggen, benadrukt hun ecologische waarde voor biodiversiteit, en biedt praktische tips voor het behoud van deze belangrijke habitats.
Praktische invulling natuurinclusieve akkerbouw rondom natuurgebieden

Natuurinclusieve landbouw rond natuurgebieden vermindert emissies van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen, bevordert biodiversiteit en biedt een buffer tegen milieu-impact. Het onderzoek richt zich op praktische toepassing van natuur-inclusieve maatregelen op basis van regionale omstandigheden en behoeften.
Vogelakkers

De vogelakker, sinds 2016 onderdeel van agrarisch natuurbeheer, richt zich op het verbeteren van veldmuizenhabitat voor roofvogels en biedt ook voordelen voor andere soorten. Beheer en functionaliteit variëren, en er is behoefte aan gerichte monitoring en evaluatie van de effectiviteit voor diverse doelsoorten.
Verkenning van gecombineerde analyses van de ANLb beheermonitoring van vogels in akkergebieden

Het rapport onderzoekt of een gezamenlijke analyse van beheermonitoring in Open Akkerland haalbaar is. Verschillen in uitvoering belemmeren dit, vooral bij gebied- en punttellingen. Verbetering van afstemming, beheerregistratie en digitale infrastructuur zijn aanbevolen.
Het effect van omgevingsvariabelen op soorten van het open akkerland en droge dooradering

De afname van doelsoorten in Nederlands akkerland en droge dooradering vraagt om een verbeterd beheer. Het ANLb (2016) richt zich breder dan eerdere stelsels, met focus op diverse soorten en leefgebieden. Nieuwe kaarten en analyses bieden houvast voor effectief beheer, hoewel complexiteit en gegevensgebrek uitdagingen blijven.
Verbinding in het landschap

Deze brochure benadrukt het belang van het verbinden van versnipperde natuurgebieden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Een stappenplan helpt beheerders en grondeigenaren om leefgebieden voor biodiversiteit te versterken en verbinden, waardoor soorten zich kunnen verplaatsen en overleven in een samenhangend landschap.