Effecten van stikstof op de duinen

Duinheide_Kennisuur mrt 2025_Stikstof en duin

In het derde deel van de stikstofserie kijken we naar de effecten van de neerslag van stikstof in de duinen. Welke effecten voor flora en fauna treden hier op, waar is dit met name te zien en wat is er aan te doen? Ook al is de stikstofdepositie in de duinen sinds de jaren ’90 […]

Vergrassing van droge heide door pijpenstrootje

Vergrassing droge heide door pijpenstrootje

De schijnbaar onstuitbare opmars van pijpenstrootje in droge heide gaat ten koste van heidevegetaties met hun karakteristieke soorten. Daarbij zijn er opvallende verschillen tussen droge heideterreinen in de snelheid en mate van vergrassing met pijpenstrootje.

Inrichtingsmaatregelen buiten Natura2000 ter ondersteuning van de Natura2000 doelstellingen in het zandlandschap

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek zoekt naar oplossingen voor de stikstofproblematiek in zandlandschappen, met een focus op hoe omliggende gebieden kunnen bijdragen aan Natura2000-doelen. Door natuurinclusief landgebruik, zoals duurzame landbouw, waterberging en koolstofvastlegging, wordt gezocht naar manieren om natuur en menselijk gebruik te combineren. Beleidsinitiatieven zoals de Europese natuurherstelwet en de Bossenstrategie onderstrepen het belang van een bredere aanpak van natuurbehoud.

Stikstof en insectivore vogels van bos, hei en stuifzand

Sprekers Marijn Nijssen (Stichting Bargerveen) Arnold van den Burg (Zoological Museum Netherlands) Liesbeth Hunink / Jochem van Gooswilligen (Gemeente Ede) De laatste jaren is er veel aandacht voor de sterke achteruitgang van insecten én voor de negatieve gevolgen van stikstofdepositie op de natuur. De verwachting is dan ook dat insectivore broedvogels én de predatoren die op deze vogels […]

De ene braam is de andere niet

OBN Kennisuur Bramen

In dit OBN Kennisuur vertelt Rienk-Jan Bijlsma van Wageningen UR over de soortenrijkdom en de ecologie van de diverse soorten bramen in het landschap. Daarbij gaat hij ook in op hoe je braamsoorten en ‘verbraming’ kan gebruiken als indicatoren voor goede en minder goede natuurkwaliteit, wat de oorzaken zijn van bramendominanties en wat je kan doen als bramen een probleem vormen. 

Effecten van stikstof op laagveen

In dit kennisuur verdiepen we ons in de werking van stikstof in het laagveenlandschap. Stikstofdepositie kan hier leiden tot verruiging, verzuring en toxische effecten. In welke omstandigheden is het risico hierop groter of kleiner, welke effecten zijn te zien en welke rol speelt de waterhuishouding.

Effecten van stikstof op heide

In dit kennisuur verdiepen we ons in de werking van stikstof in het heidesysteem. Wat gebeurt er in de bodem, met de zuurgraad en met de concentraties van aluminium, calcium en kalium? Ook komt de relatie met afbraak van organisch materiaal aan bod.

Vogels en stikstof

Teveel stikstof zorgt voor een verzuurde en vermestte bodem. Dat werkt negatief door op de vegetatie en op insecten, en dus op insectenetende broedvogels. Hoe groot zijn de problemen? De effecten verschillen per vogelsoort en ook voor de verschillende landschapstypen.

Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Natuur en stikstof OBN Kennisuur

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.

Herstel rijkere eikenbossen

Lopend onderzoek OBN generiek

Het doel van het onderzoek is een strategie van maatregelen te ontwikkelen voor bodemfauna en karakteristieke vegetatie op oude bosgroeiplaatsen zodra stikstof depositie is hersteld.

Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

Cover OBN brochure Bramenland

Nederland heeft meer dan 200 bramensoorten, die bijdragen aan de biodiversiteit en karakteristieke landschappen. Ondanks dat bramen soms negatief worden gezien in de stikstofdiscussie, spelen ze een belangrijke rol in natuurbeheer. De brochure benadrukt hun ecologische waarde en gebruik als indicatoren.

Veranderingen in de voedselkwaliteit voor herbivore dieren

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek richt zich op de impact van stikstofdepositie op de voedselkwaliteit van vegetatie in verschillende ecosystemen en de gevolgen daarvan voor herbivoren. Het onderzoekt veranderingen in voedingsstoffen, bodemrelaties, en ecosysteemresponsen op verhoogde stikstofniveaus, met als doel beheerstrategieën te ontwikkelen.

Steenmeelgift droge natte heide

Deze studie evalueert de effectiviteit van steenmeel en Dolomietkalk als herstelmaatregelen voor verzuurde droge en vochtige heide. Resultaten tonen positieve effecten van steenmeel op bodem en vegetatie, maar beperkte systeemherstel. Dolomietkalk bood de meeste verbetering, maar met risico’s bij hoge doseringen. Verdere onderzoeken naar doseringen en combinaties zijn nodig.

Oude successiestadia duinen

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek naar oude successiestadia in duinen richt zich op het behoud en herstel van oudere stadia van duingrasland en duinheide, die belangrijk zijn voor biodiversiteit. Het doel is om effectieve beheermethoden te identificeren en beleidsaanbevelingen te doen voor het N2000-beheer.

Verbetering strooiselafbraak

In het onderzoek werd bekeken of toevoeging van fosfor, bodemfauna, of steenmeel de microarthropoden in verzurende bossen op zandgrond kan verbeteren. Steenmeel verhoogde de pH en de aantallen fungivoren, maar fosfor en bodemfauna hadden geen significante effecten.

Chronische vergrassing van droge heide met pijpenstrootje

Pijpenstrootje verdringt heidevegetaties in droge heidegebieden door bodemdegradatie, verzuring en stikstoftoevoer. Dit onderzoek richt zich op de oorzaken en omstandigheden van deze vergrassing, met als doel het ontwikkelen van beheeradviezen om de biodiversiteit van heidelandschappen te herstellen en behouden.

Kalkarme Grijze duinen of Duinheide – de rol van wortelbiomassa

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op de impact van wortelbiomassa, fosforbeschikbaarheid en plantstrategieën op verstuiving in kalkarme en kalkrijke duinen, met het doel om te bepalen wanneer het stimuleren van verstuiving zinvol is voor het behoud van Grijze duinen of wanneer alternatieve habitatontwikkeling, zoals Duinheide, beter is.

Oorzaken insectenachteruitgang

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek richt zich op het identificeren van de oorzaken van de drastische afname van insectenbiomassa, met een focus op pesticiden en stikstofgerelateerde stoichiometrie. Het doel is om de belangrijkste factoren achter insectensterfte te begrijpen en effectieve herstelmaatregelen te ontwikkelen.

Imbalanced by overabundance

Er is onvoldoende kennis over de impact van stikstofdepositie (N-depositie) op voedselkwaliteit en producent-consumentrelaties. De meeste studies missen specifieke details over werkingsmechanismen, maar enkele hypothesen over de effecten van verhoogde N-depositie op consumentensoorten zijn geformuleerd. Verdere studie is nodig.