Close Menu
Boek - Oud water in de nieuwe tijd: 35 jaar beheer en inrichting van de Drentsche Aa

Boek - Oud water in de nieuwe tijd: 35 jaar beheer en inrichting van de Drentsche Aa

Watercrisis? Pak het aan! Zet de natuurlijke watermachine weer aan. Wetenschappers delen hun ervaring met de Drentsche Aa en laten zien hoe duurzaam waterbeheer eruitziet. Niet terug naar ‘ooit’, maar vanuit het huidige landschap vooruit naar de nieuwe tijd.

Piet Schipper, Henk Everts, Jan Bakker, Niels Grootjans, Ineke Noordhoff en Ab Grootjans bundelen bijna een halve eeuw ecohydrologisch onderzoek en schetsen met die kennis een houdbare toekomst voor de noordelijke beekdalen. Zij zien mogelijkheden voor een nieuwe aanpak in Noord-Nederland met een belangrijke rol voor het schone water uit de diepe bodem. We kunnen dat grondwater benutten om te drinken als we de oude mechanismen weer herstellen: grondwater aanvullen en de natuur ruimte geven om te herstellen. Het boek is mede tot stand gekomen met financiering van OBN Natuurkennis en OBN onderzoek van het deskundigeteam Beekdallandschap

Dit rijk geïllustreerde boek zet de belangrijkste kennis over ons watersysteem op een rij, plot dat op de noordelijke beekdalen, brengt in kaart waar het vastloopt en hoe het beter kan. Oud water in de nieuwe tijd’ werkt toe naar een landschap met een duurzame waterbalans.

Bekijk ook de storymap waarin je een virtuele excursie kan maken naar nationaal park de Drentsche Aa.